Sunday, March 29, 2009

Kunsten at spise med tandstikker

I Phnom Penh mødte vi Soup Goddess – suppegudinden og i Luang Phabang i Laos var vi så heldige at støde ind i Noodle Lady – nuddeldamen.
Siri og Noah er efterhånden blevet ret ferme til at spise med pinde, men i Luang Phabang blev vi så sat på yderligere en prøve, og det var at spise med tandstikker! Nuddeldamen solgte de mest vidunderlige frisklavede nudler m. ristet hvidløg, lime og chili, som hun pakkede kunsterisk ind i bananblade så det blev til en lille trekantet madpakke holdt sammen af en tandstik, som man så derefter brugte til at spise med. Vi besøgte hende ret ofte, og Noah kunne sætte mindst 2 ”pakker” nudler til livs ved hendes lille bod og selvom spisepindene nu havde nået en fuldstændig ministørrelse, gik det fint med at få nudlerne indenbords med tandstikker!
Laos har en lidt anden madkultur en både Cambodia og Thailand. Der er selfølgelig den franske inspiration som kommer af kolonitiden og som især gør sig gældene i storbyerne, men der er også andre spændende og velsmagende retter som har lange aner. Her følger et par ting som vi prøvede og virkelig faldt for:
Lao Lab: finthakket okse, kylling, flæsk, bøffel eller tofu sauteret og blandet m. friskhakkede krydderurter i form af koriander, mynte, forårsløg, hvidløg og dertil ”sticky-rice”.
Suppe m. Tempeltræ (Ginko) – så absolut fantastisk!
Tørret bøffel i små stykker: lidt ligesom beef jerky men med en sødere smag
Luang Phabang Salad: watercress, dressing og kogt æg (kun hviderne)
Sticky Rice: Serveres i en lille bambuskurv m. låg hvor man m. fingrene tager en lille klump op og presser den sammen og dypper i hovedretten
Mekong-tang: lidt ligesom nori tilsat hvidløg og sesamfrø og derefter firturestegt. Yum!
Spicy Papaya Salad: fintrevet papaya m. limejuice, chili, hvidløg og tørrede rejer.
I Laos skal man besidde en umådelig mængde tålmodighed når man spiser på en restaurant. Vi nåede aldrig at spise sammen

No comments:

Post a Comment